vineri, 20 septembrie 2013

Tort de toamna

In acest an am vrut de ziua mea un tort care sa inspire anotimpul in care ne aflam, si anume toamna. Pe acest criteriu am ales ingredientele pe care trebuia neaparat sa le contina: nuci sau alune, mere, pere, prune, stuguri. Astfel a luat nastere acest tort de toamna, cu un blat pufos cu alune, doua mousse-uri aromate (de mere si pere) si doua jeleuri delicioase (de prune si struguri).

Blat:

Ingrediente:
100g alune sau nuci prajite (pot fi si amestecate, eu am folosit doar alune)
2 oua
80g zahar
2 plicuri zahar vanilat
100g unt
50g faina


Preparare:
Prima data se separa ouale, iar galbenusurile se mixeaza 7-8 minute cu zaharul si cele doua plicuri de zahar vanilat. Intre timp unul se lasa 1 minut in cuptorul cu microunde pentru a se topi si se adauga amestecului, alaturi de faina si alunele macinate.
Separat se bat bine albusurile si se incorporeaza din cat mai putine miscari.


Se pune compozitia in tava de copt (de preferinta cu cerc detasabil) si se da la cuptor.


Cam asa arata blatul rezultat.


Daca vi se pare tare mic blatul meu, este din cazua ca am ales sa fac tortul intr-o tava cu diametrul de 16 cm (jumatate de portie). 
Dupa ce blatul s-a racit l-am pus din nou in tava pe care am prelungit-o folosind hartie "tapetata" cu folie alimentara pentru igiena si pentru a fi mai usor de indepartat. Un proces destul de migalos dar important, daca tava nu este suficient de inalta.


Mousse de mere

Ingrediente:
3-4 mere
apa
zahar
150 ml frisca
1 lingurita agar-agar (sau gelatina)

Preparare:
Se curata merele de coaja, se taie cubulete (lasand deoparte jumatate de mar) si se pun intr-un vas pe foc, cu apa cat sa le acopere. In cazul in care nu vi se par suficient de dulci, se poate adauga si putin zahar.


Dupa aproximativ 15 minute, cand merele sunt fierte, este momentul se se ia de pe foc si sa fie facute pasta folosind blenderul de mana. Se adauga pudra de agar-agar si se pune inapoi de foc pentru 2-3 minute.
Dupa ce sosul de mere a ajuns la temperatura camerei se incorporeaza frisca batuta si jumatatea de mar taiata in bucatele foarte mici.


Mousse-ul rezultat se toarna peste blat si se da la frigider.

Jeleu de prune

Ingrediente:
300g prune fara samburi
apa
zahar
1 lingurita agar-agar


Preparare:
Prunele se pun intr-o cratita, se adauga apa cat sa le acopere (si zahar daca este nevoie) si se fierb pentru 15 minute. Apoi se fac pasta folosind blenderul de mana si se adauga pudra de agar-agar, dupa care se mai fierb 2 minute.



Se toarna peste mousse-ul de mere, si pune inapoi in frigider.

Mousse de pere 

Ingrediente:
4 -5 pere
apa
zahar
150 ml frisca
1 lingurita agar-agar

Preparare:
Perele se curata de coaja, una se lasa deoparte, iar celelalte se pun la fier cu apa cat sa le acopere si putin zahar daca este nevoie. Cand au devenit moi se fac pasta folosind blenderul de mana, se adauga pudra de agar-agar si se pun inapoi pe foc pentru 2-3 minute.
Se lasa sa se raceasca, timp in care para ramasa se taie in bucatele foarte mici si frisca se bate. Acestea se adauga sosului de pere cand acesta ajunge la temperatura camerei.


Apoi se toarna peste jeleul de prune, si se da din nou la rece.

Jeleu de struguri

Ingrediente:
600g struguri aromati
apa
zahar
1 lingurita de agar-agar

Preparare:
Se culeg boabele de pe ciorchine si se spala, apoi se acopera cu apa si se zdrobesc, urmand ca apoi sa fie lasati la fiert aproximativ un sfert de ora, pand cand devin foarte moi. Se lasa putin la racit, apoi se strecoara de samburi si coji. 


In zeama rezultata se adauga pudra de agar-agar si zahar dupa gust, si se fierbe 2-3 minute. Se lasa la temperat si apoi se toarna peste mousse-ul pe pere.

Tortul se lasa in frigider peste noapte. In ziua urmatoare se desface cu grija si se orneaza dupa preferinte.


Eu am ales sa am un cosulet cu fructe parfumate de toamna, impodobit cu trandafiri.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu